Thursday, May 29, 2008

И как се рисуват икони?

И така, ще се опитам да опиша малко техники за рисуване на икони... Не знам защо в интернета няма никаква информация, не би трябвало да е нещо чак толкова апокрифно и невъзможно… Или може би хората, които рисуват икони, не са хората, които имат блогове... не знам... Както и да е. Има малко обща информация за иконописта и различните стилове в Уикипедия – ето тук.

Първо, разбира се, е дъската, на която се рисува и грунда. Хоп.
Както съм писала и преди - повърхността трябва да е идеално гладка, като огледало, всякакви оставени драскотини от едра шкурка не се виждат преди да започнеш да рисуваш, но след като лакираш, накрая всичко си личи отдалече. Търкане и шлайфане докато не те заболи ръката и това е. No painno gain, както ще стане ясно и по-нататък.

Каква икона да рисуваме? Всеки си избира стил и вид, аз съм привърженик на нашите си икони, българските. За нуждите на този пост приемаме, че иконата е избрана, дъската е готова и има желание в изобилие. Аз не рисувам авторски икони – водя се „копирач”. Имаме страшно красиви икони, не мисля, че съм толкова добра, че да се наредя в една редичка с големите български рисувачи... Така че тук ще говорим за копиране на оригинали. Може да се прекопира от книга или репродукция чрез оризова хартия и молив, може и просто да се мине на „ксерокс”. След като имаме копието на иконата подготвено в размера на дъската, слагаме индиго върху дървото, отгоре копието и леко минаваме с моливче по главните очертания на иконата, така че крайния резултат да е лек отпечатък от индигото върху грунда.

Боите. Техниките, с които старите майстори са си правели бои, са висш пилотаж и аз разчитам на магазин „Миско” на Христо Ботев, където предлагат голямо разнообразие темперни бои в бурканчета, както и четки, варак и всякакви готови лакове.

Варак. Варак-ът е общо казано златно или сребърно фолио, което се лепи с C200. Предполага се, че иконата има злато като”фон”. Златото се прави преди всичко друго. Там, където ще е златно, е хубаво да се оцвети с тъмно червена боя за фон, върху нея се слага тънък слой c200 и след това се лепи варак-а. Там, където „не хване”, остават петна от червеното, сякаш е изтрито златото от векове подмятане по църквите. :)

Същинското рисуване – техниката е: първо най-тъмните цветове, после по-светлите, първо най-големите цветни петна (дрехи, земя, къщи), последни са лицата, ръцете и всякакви текстове. Не мога да описвам как точно се рисува, невъзможно е в текст... Или го можеш или не го можеш, ще го разбереш след първите няколко часа... Не обичам и префърцунените „иконописци”, които говорят за сливане на душата, чакрите и световната мъдрост докато рисуваш, сякаш ако сбъркаш нещо Господ ще изтреби хората по Земята. Или че за да стане иконата, трябва да си на строги пости или затворен в манастир.... Аз винаги съм рисувала само за удоволствие, нито съм религиозна, нито си пускам класическа музика или хорово пеене. Последния път, когато рисувах, слушах Mechanical Аnimals, най-вече защото ми помага да се концентрирам – ако музиката ми е много бавна ме изнервя, процесът е достатъчно бавен сам по себе си. Отплеснах се. lol Общо взето, за начало - гледане на много репродукции или оригинали и опити за наподобяване. В криптата на Александър Невски има постоянно изложени много от запазените икони от цяла България. Гледане и изучаване. Лека полека се натрупва опит как се държи боята върху грунда и с коя четка кое се рисува. Не е хубаво да се трупат много слоеве боя, по-добре е да по-разредена (не и прозрачна, разбира се, грундът не трябва да се вижда в крайния вариант), последни се слагат най-най-светлите елементи. И така, докато не ти се схване ръката от опити... No pain...

Лак – препоръчвам готови лакове, правенето на лак в домашни условия е сложно, малко по-трудно от грунда и е с неясен успех. Продават се всякакви - матови, гланцови... Важното е да след като е нарувана иконата да се сложи поне един слой шел-лак, който поради естествения си леко оранжев цвят й придава много приятен „топъл” вид, и след това крайния лак, който може да е всякакъв, просто да е за темперни бои.

Дървото също трябва да се подготви за дълъг живот – отново с лакове за дърво, може и да са оцветени, по желание smile.

Ии така ...

edit - още много информация - в специализираният ми блог - иконите.

1 comment:

Konstantina said...

Благодаря!